Thursday, July 13, 2017

Mengapa Ramai Mudah Percaya Perubatan Palsu?

1. Krisis kepercayaan

Korupsi dan skandal politik pemerintah telah melunturkan kepercayaan orang awam kepada seluruh institusi berautoriti. Manusia tidak lagi percaya pada badan-badan yang menyelia dan mengatur urusan mereka.

JAKIM tidak lagi dipercayai, pejabat Mufti tidak lagi dipercayai, Majlis Agama Negeri tidak lagi dipercayai, Tabung Haji tidak lagi dipercayai. KKM tidak lagi dipercayai. Ini semua adalah kesan rantaian krisis kepercayaan.

Ledakan maklumat tanpa disaring telah melahirkan golongan manusia yang merasa dirinya 'sentiasa tahu' dan 'lebih tahu'. Sikap begini menjadikan kita terlalu melulu membentuk pendirian berdasarkan pengetahuan kita yang bersifat kepermukaan semata itu.

Pola berfikir rakyat Malaysia juga yang rata-ratanya cenderung melakukan generalisasi serta tidak lari dari hanya dua kutub Hitam-Putih (Kalau kau hitam, kau bukan putih) telah menyumbang kepada krisis ini.

Manusia hari ini lebih percaya pada pembacaan dan pemahaman sendiri tanpa menyedari bahawa mereka tidak mencerap pengetahuan yang ingin diraih itu melalui kaedah dan sumber yang benar.

2. Pemahaman maklumat secara literal dan tanpa dipandu bimbingan guru yang benar.

Apabila manusia sudah tidak percaya pada mereka yang 'ahli'nya. Maka mereka mencari alternatif. Rata-ratanya akan berbalik pada teras hidup mereka, sama ada agama atau adat. Kerana ini teras hidup mereka.

Tetapi usaha mencari alternatif itu sering dilakukan tanpa asas ilmu yang kukuh. Hasilnya, pemahaman itu hanya didasari pembacaan secara literal.

Maka muncul label; permakanan sunnah, perubatan Nabi saw, rawatan tradisional dan lain-lain.

Ada yang mendakwa berguru, tetapi dengan hanya berguru tidak mencukupi jika salah memilih gurunya. Ini yang membimbangkan.

3. Iklim ekonomi kapitalis merosakkan pandangan hidup kita

Bebanan kewangan dan suasana ekonomi hari ini menekan ramai orang untuk berbuat sesuatu agar boleh terus hidup dengan kecukupan duit.

Ada yang mempergunakan kejahilan bagi meraih untung daripada kebodohan yang disebarkannya. Dengan meruntuhkan kepercayaan pada pengamal perubatan, mereka mengaut untung melalui jualan produk mereka. Menggunakan dakwa agama dan adat bagi melariskan jualan.

4. Empati yang hilang.

Tidak boleh dinafikan bahawa seiring dengan kemajuan teknologi perubatan, melebarnya jurang antara bidang kepakaran dan meningkatnya tahap birokrasi dalam sektor kesihatan telah sedikit sebanyak menghilangkan sentuhan peribadi manusiawi antara perawat dan pesakit.

Begitu juga kekurangan pada skil komunikasi sebilangan doktor menyukarkan proses konsultasi. Seterusnya menyebabkan kegagalan dalam pematuhan rawatan dan ambilan ubat-ubatan.

Oleh kerana itu, pesakit rasa kehilangan sesuatu dan mereka mencari pihak lain yang mampu menawarkan rasa yang hilang tersebut. Rasa dihargai, rasa dikongsi bersama kerisauan, rasa diberikan perhatian sewajarnya. Pengamal perubatan alternatif mahir dalam aspek ini. Biarpun tidakpun berkesan majoritinya.

No comments:

Post a Comment