Saturday, July 1, 2017

Generasi Mee Segera

Semasa umur masih dalam belasan tahun, saya pernah terfikir mengapakah di akhir zaman kelak, dikatakan ilmu itu diangkat melalui kematian ulama? Sedangkan kitab-kitab makin mudah diperolehi dan dihimpunkan.

Kemudiannya, saya beransur memahami apabila melihat sikap yg menular dalam kalangan generasi hari ini.

Kita ini mudah mengalah dan gemarkan yang cepat dan ringkas sahaja. Mengelak daripada pembacaan yang panjang, mudah membuat kesimpulan hanya melalui tajuk berita semata. Dahulu penulisan blog, kini seringkas cicipan twitter dan kilasan instagram.Penghuraian semakin mengecil dan melebarnya ruang tafsiran peribadi menurut sukatan akal tersendiri.

Walaupun hari ini amat mudah untuk memperolehi dan mendapatkan akses terhadap koleksi penulisan yang berbagai, malangnya, sangat sedikit yang ingin mengambil manfaat daripadanya. Walau ada yang gemar membaca, terlalu sedikit yang bacaannya membawa kepada ilmu yang bermanfaat kepada diri dan masyarakat. Tidak kurang juga yang membaca teks daripada pelbagai lapangan ilmu, tetapi tidak mendasar dan fokusnya mencapah; yang dikejar tidak dapat, yang dikendong pula berciciran. Amat sayang sekali.

Lapisan anak muda hari ini bolehlah diistilahkan sebagai generasi mee segera; ingin segera rasa kenyang, mudah dan sedikit kos penyediaannya. Tetapi tidak berkhasiat untuk tubuh badan dan hanya menipu diri kononya telah diisi perut yang kelaparan. Hakikatnya hanya disumbat air yg berperisa rencah buat-buatan.

No comments:

Post a Comment