Saturday, July 1, 2017

Mandi Malam Penyebab Kepada Paru-paru Berair?

"Jangan mandi malam, nanti paru-paru berair"

Pesan orang-orang tua.

"Mandi malam tak akan menyebabkan paru-paru berair"

Katanya pula orang-orang muda dengan penjelasan terperinci melalui kacamata perubatan.

Adakah pesanan orang-orang tua ini langsung tiada kebenarannya? Ada 'Ya' dan ada yang 'Tidak'.

...

TIDAK BENAR

1. Liang roma akan terbuka di waktu malam, menyebabkan air terserap masuk dan boleh memasuki ruangan paru-paru.

2. Mandi air sejuk di malam hari menyebabkan bendalir dalam tubuh meruap naik ke dalam paru-paru seterusnya membasahinya.

...

BENAR

1. Paru-paru berair (pleural effusion) boleh terjadi akibat jangkitan kuman pada paru-paru. Sistem kumbahan dan perpaipan zaman dahulu tidak seperti yang didapati hari ini. Air ditakung di pagi hari dan disimpan di bawah teduhan untuk kegunaan sepanjang hari. Keadaan ini membolehkan berlakunya pencemaran air dengan kuman dan kotoran. Terutamanya air yang telah tersimpan hampir seharian lamanya. Justeru penggunaan air mandi (bukan dari pancuran seperti hari ini dan diperolehi dari sumber air yang belum dirawat) di malam hari (air telah disimpan lama), boleh meningkatkan risiko jangkitan pada paru-paru.

2. Atau mungkin yang dimaksudkan oleh generasi terdahulu sebagai paru-paru berair itu adalah gejala lelah kerana penyakit asma yang dicetus oleh kesejukan. Maka dari pemerhatian rambang begini, telah dibuat kesimpulan umum bahawa mandi malam boleh menyebabkan masalah pada paru-paru.

3. Atau orang terdahulu apabila memberikan pantang larang, ianya hanya dikaitkan dengan sesuatu penyakit/bencana/malapetaka adalah untuk menakut-nakutkan anak-anaknya agar terjaga tingkah laku mereka.

...

Kesimpulannya, rata-rata petua serta pantang larang orang tua kita akan dapat singkapi kebenarannya apabila kita turut membaca bersama kacamata sejarah.

Silap kita apabila menyampaikan petua dari lisan ke lisan, dari satu generasi ke satu generasi tanpa cuba memahami asal-sebab yang menjadi sandaran kepada petua tersebut. Maka ternampaklah seakan nenek moyang kita terlalu dangkal dalam ilmu perubatan, realitinya tidak. Ini berpunca dari diri kita yang hanya pindahkan kata-kata secara literal.

Justeru, mandi malam tidak menyebabkan paru-paru berair, ianya hanya korelasi yang wujud pada zaman dahulu kerana perolehan sumber air tidak terawat serta kaedah simpanan yang boleh membiakkan pathogen dengan berlalunya masa.

No comments:

Post a Comment